Veel gestelde vragen over sportvasten

Vraag: Waarin is sportvasten verschillend van het ‘Sonja Bakker dieet’?

Antwoord: Het Sonja Bakker dieet is een laag calorisch dieet welke het lichaam in de spaarstand zet. Er vindt geen metabole switch plaats en je blijft daarmee in de suikerstand staan. Dit betekent dat je na het volgen van een dieet van Sonja Bakker de rest van je leven minder calorieën kunt nuttigen, anders komt het overgewicht weer terug of word je zelfs zwaarder. Wetenschappelijk onderzoek liet zien dat enkel mensen die bij Sonja Bakker ook gesport hebben, blijvend hun gewicht konden verlagen.


Vraag: Als ik gewoon ga sporten, val ik dan niet net zoveel af als bij sportvasten?

Antwoord: Bij sportvasten vind er een veel grotere trainingsprikkel plaats om het lichaam een metabole switch te laten maken van suiker- naar vetverbranding. Staat het lichaam eenmaal in de vetverbrandingsstand, dan zal het sporten leiden tot veel meer vetverbruik en valt men harder af met dezelfde inspanning.


Vraag: Tijdens de vastendagen mag ik bijna niets eten, krijg ik dan geen honger?

Antwoord: Nee, de hongergevoelens worden onderdrukt door het gebruik van de speciaal voor de sportvastenkuur ontwikkelde voedingssupplementen.


Vraag: Mijn vriendin heeft het sportvasten gedaan. Nu wil ik dit zelf gaan doen, zonder sportvastencoach en voedingssupplementen. Kan dat?

Antwoord: Het is onverstandig zonder begeleiding de sportvastenkuur te doen. Het sportvasten protocol wordt op basis van een persoonlijke test bij aanvang en urinetesten gedurende de kuur zelf bijgesteld. Gebeurt dit niet dan kun je toch in de spaarstand terecht komen en kan de metabole switch uitblijven. De voedingssupplementen helpen bij de metabolic switch, de vetverbranding, het wegnemen van hongergevoelens en het beschermen van het lichaam tegen eiwitafbraak (waaronder spierafbraak).


Vraag: Ik wil de sportvasten kuur doen maar in plaats van 3 vastendagen wil ik 6 vastendagen doen. Mag dit?

Antwoord: Als je meer dan 3 dagen gaat vasten, loop je het risico op de spaarstand en afbraak van vitale eiwitten in de spieren, de lever en de organen. Het is dus onverstandig 6 dagen te vasten. Vasten gedurende 3 dagen is voldoende.


Vraag: Ik moet volgende week de hele week werken en toch wil ik sportvasten. Kan dat?

Antwoord: Als je eenmaal een keer een sportvastenkuur hebt gedaan, ben je getraind in het sportvasten en kun je vaak ook gewoon gaan werken. Voor de meeste mensen is een eerste sportvastenkuur echter zo´n nieuwe ervaring, dat er onvoldoende energie is om ook te werken. Daarnaast kan stress op het werk de metabolic switch tegenwerken.


Vraag: Ik ben principieel tegen het gebruiken van voedingssupplementen. Kan ik ook sportvasten zonder?

Antwoord: Nee, sportvasten zonder specifieke sportvastensupplementen is roofbouw plegen op je lichaam.


Vraag: Mijn therapeut heeft geen opleiding gedaan tot sportvastencoach, maar zegt dat hij mij wel kan begeleiden en ook de nodige supplementen heeft. Is het verantwoord bij deze therapeut een kuur te volgen?

Antwoord: De supplementen die nodig zijn bij de sportvastenkuur worden alleen verstrekt aan gediplomeerde sportvastencoaches. Zowel aan de voedingssupplementen als de opleiding zijn jaren van ontwikkeling vooraf gegaan. Het is onverstandig om bij niet gediplomeerde therapeuten, zonder de juiste kennis en supplementen, te sportvasten. Alleen de coaches die genoemd staan op deze website zijn officieel gediplomeerd.